Heup artrose

Heup artrose wordt gekarakteriseerd door progressief verlies en degeneratie van gewrichtskraakbeen, sclerose (verharding) van onderliggend bot en overmatig botgroei wat leidt tot osteofyten (bosuitsteeksels). Deze leiden vaak tot pijn, stijfheid, verlies van mobiliteit, verminderde dagelijkse activiteiten en verminderde levenskwaliteit.

Kan ik geholpen worden?

Het antwoord op deze vraag hangt af in welk stadium u zich bevindt van de artrose. Het goede nieuws is dat bijna iedereen baat heeft met behandelingen! De ernst van heupartrose wordt uitgedrukt in 4 gradaties zijnde 1: mild, 2: matig, 3: ernstig, 4: zeer ernstig. Alleen de laatste groep zijnde graad 4 mensen met zeer ernstige artrose kunnen niet geholpen worden met manuele therapie.

Wat moet ik doen met deze klachten?

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinesitherapie en manuele therapie gunstig zijn voor mensen met heupartrose. Patiënten met heupartrose ervaren na een reeks behandeling minder pijn, stijfheid, functieverlies en hebben een betere levenskwaliteit.

Sterker nog, blijkt dat uit wetenschappelijk onderzoek dat manuele therapie bestaande enkel uit manipulaties/mobilisaties en stretching betere resultaten geeft dan alleen kinesitherapie bestaande uit oefentherapie. En dat als je manuele therapie combineert met kinesitherapie je nog betere resultaten kan verwachten.

Hoe ziet zo een therapie eruit?

Tijdens de eerste sessie wordt er een intake gedaan. Er wordt a.d.h.v. een vraaggesprek een beeld geschetst van u situatie. Dan wordt er een fysiek onderzoek uitgevoerd waarbij de functie van de heup en omliggende gewrichten worden testen. Doelen worden bepaald en de therapie kan van start gaan. 
Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat er na een periode van 5 weken 81% van de behandelde mensen vinden dat de therapie een succes was. Bovendien ervaren patiënten ook minder pijn, een beter heupfunctie en mobiliteiten. Deze effecten bleven bij de onderzochte groep tot 29 weken aanhouden zonder bijkomende of onderhoudende therapie.

hoe ziet zo een behandeling er uit?

Eerst is er een opwarming, waarbij we gebruik maken van toestellen. Dan worden er stretch technieken van vooraf geïdentificeerde verkorte spieren gestretcht, gevolgd door een manipulatie in elk gelimiteerde positie. Vanaf het mogelijk is wordt oefentherapie toegevoegd aan de behandeling. Deze versterkt de spieren en zorgt dat de gewonnen behandeleffecten langer standhouden.

Waarom ervaar ik pijn?

Hoge intra-articulatie druk, ten gevolge van verkorting van het gewrichtskapsel bij artrose is geassocieerd met de pijnintensiteit ( Robertsson 1995). Deze pathologische veranderingen leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het heupgewricht. Manuele therapie ( manipulatie en stretching) is deels erop gebaseerd de elasticiteit van dit gewrichtskapsel en omgevende spieren te verbeteren. Dit zou een vermeerdering van pijn en stijfheid veroorzaken, alsook een verhoogde beweeglijkheid.

Bronnen:

Hoeksma HL, Dekker J. Comparison of manual therapy and exercise therapy in osteoarthritistis of the hip. a randomized clinical trail. 2004. Arthurtis Theum. 15;51(5): 722-9