Vestibulaire Therapie

Duizeligheid

Duizeligheid is een veel voorkomende klacht. 27 per 1000 patiënten per jaar gaan naar de huisarts met deze klachten. Er is een duidelijke toename van duizeligheid klachten met de leeftijd. In 36% van de gevallen is er geen duidelijke diagnose te stellen en bij 16% van de gevallen gaat het over draaiduizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen opgedeeld worden in 4 grote groepen. Zo hebben we duizeligheid van neurologische, vasculaire, artrogene en iatrogene aard.

Neurologische duizeligheid

De meest gekende oorzaak, en ook goed te behandelen is Benigne Positionele Paroxismale Vertigo of BPPV. Hierbij is er kristalvorming in ons evenwichtsorgaan waarbij de patiënt matig tot ernstige duizeligheid ervaart kort na een beweging van het hoofd. Tijdens de therapie is het dan ook de bedoeling om de losse kristallen terug op hun plaats te krijgen waarna de klachten verdwijnen. Andere oorzaken van duizeligheid zijn centraal neurologische problemen. deze dienen herkend te worden en allereerst onderzocht te worden door een arts/specialist. Onze kinesisten zijn getraind om deze te herkennen en door te verwijzen naar de juiste persoon

Vasculaire duizeligheid

Vasculaire duizeligheid kan voorkomen als er problemen zijn met de bloedvaten.Een oorzaak is bijvoorbeeld orthostatische hypotensie. Hierbij gaat ons lichaam bij het rechtstaan uit zittende positie niet snel genoeg onze aders vernauwen waardoor er een plotse bloeddrukdaling komt bij rechtstaan. Dit redelijk gemakkelijk te behandelen met de juiste medicatie en advies. Er zijn ook andere oorzaken zoals vaatspasmes, beschadiging van de vaatwand of teveel rek/compressie op de bloedvaten. Deze vorm van duizeligheid komt bijna uitsluitend voor bij mensen die gekend zijn met vasculaire aandoeningen en komen dus zeer zelden voor bij de algemene populatie. Toch is de kinesist erop getraind om vroege tekens te herkennen en indien nodig te verwijzen naar de juiste arts/specialist.

Artrogene duizeligheid

Artrogene duizeligheid komt vanuit ons gewrichten in de nek. De nek stuurt continu informatie door naar ons brein over de positie van ons hoofd en zijn bewegingen. Het geeft ons brein een beeld weer waar ons hoofd zich bevind in de ruimte. Wanneer er iets misloopt met deze informatie kan het brein foutieve of te weinig informatie ontvangen vanuit de nek waardoor we duizeligheid kunnen ervaren. De therapie bestaat er uit de normale beweeglijkheid te herstellen van de nek en oefeningen te doen zodat het brein terug de juiste informatie ontvangt.

Iatrogene duizeligheid

Iatrogene duizeligheid is door een medische behandeling veroorzaakte duizeligheid zoals medicatie. Tijdens de intake vraagt de kinesitherapeut naar medicatie dat u inneemt om zo te achterhalen of deze een mogelijke oorzaak kan zijn. De medicatie kan dan aangepast worden door u arts/specialist en zo kunnen u duizeligheid klachten verdwijnen.