Vestibulaire Therapie

Duizeligheid

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht. 27 op 1 000 patiënten per jaar gaan hiervoor naar de huisarts. Er is een duidelijke toename van duizeligheidsklachten met de leeftijd. In 36% van de gevallen is er geen duidelijke diagnose te stellen en bij 16% van de gevallen gaat het over draaiduizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen in 4 grote groepen opgedeeld worden. Zo hebben we duizeligheid van neurologische, vasculaire, artrogene en iatrogene aard.

Neurologische duizeligheid

De meest gekende oorzaak, en ook goed te behandelen is Benigne Positionele Paroxismale Vertigo of BPPV. Hierbij is er kristalvorming in het evenwichtsorgaan waarbij de patiënt matig tot ernstige duizeligheid ervaart kort na een beweging van het hoofd. Tijdens de therapie is het dan ook de bedoeling om de losse kristallen terug op hun plaats te krijgen waarna de klachten verdwijnen. Andere oorzaken van duizeligheid zijn centraal neurologische problemen. Deze dienen herkend te worden en allereerst onderzocht te worden door een arts/specialist. Onze kinesisten zijn getraind om deze problemen te herkennen en door te verwijzen naar de juiste persoon.

Vasculaire duizeligheid

Vasculaire duizeligheid kan voorkomen als er problemen zijn met de bloedvaten. Een oorzaak is bijvoorbeeld orthostatische hypotensie. Hierbij gaat ons lichaam bij het rechtstaan niet snel genoeg onze aders vernauwen waardoor er een plotse bloeddrukdaling komt. Dat is redelijk gemakkelijk te behandelen met de juiste medicatie en correct advies. Er zijn ook andere oorzaken zoals vaatspasmes, beschadiging van de vaatwand of te veel rek/compressie op de bloedvaten. Deze vorm van duizeligheid komt bijna uitsluitend voor bij mensen met vasculaire aandoeningen en komen dus zeer zelden voor bij de algemene populatie. Toch is de kinesist erop getraind om vroege tekens te herkennen en indien nodig te verwijzen naar de juiste arts/specialist.

Artrogene duizeligheid

Artrogene duizeligheid komt vanuit de gewrichten in de nek. De nek stuurt continu informatie door naar ons brein over de positie van ons hoofd en de bewegingen ervan. Zo krijgt ons brein een beeld van waar ons hoofd zich in de ruimte bevindt. Wanneer er iets misloopt met deze informatie kan het brein foutieve of te weinig informatie ontvangen vanuit de nek waardoor we duizeligheid ervaren. De therapie bestaat eruit de normale beweeglijkheid van de nek te herstellen en oefeningen te doen zodat het brein weer de juiste informatie ontvangt

Iatrogene duizeligheid

Iatrogene duizeligheid wordt door een medische behandeling veroorzaakt, bijvoorbeeld medicatie. Tijdens de intake vraagt de kinesitherapeut naar de medicijnen die je inneemt om zo te achterhalen of deze een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Jouw arts/specialist kan de medicatie dan aanpassen, zodat je duizeligheidsklachten verdwijnen.

We geven met trots kwaliteit behandelingen

Als Kinetic Center-fysiotherapeuten zijn we er om mensen met lichte verwondingen te helpen, maar ook om patiënten die een uitgebreide revalidatie nodig hebben. Doordat wij gebruik kunnen maken van alle faciliteiten van Fitnesscentrum Jupiter Health Planet kunnen wij u optimaal van dienst zijn.​

Kies de beste therapie voor jou!​