Wat is heupartrose?
Heupartrose wordt gekenmerkt door progressief verlies en degeneratie van gewrichtskraakbeen, sclerose (verharding) van onderliggend bot en overmatige botgroei die leidt tot osteofyten (uitsteeksels in het bos). Deze leiden vaak tot pijn, stijfheid, verlies van mobiliteit, verminderde dagelijkse activiteiten en verminderde kwaliteit van leven.
Kan ik geholpen worden?
Het antwoord op deze vraag hangt af van in welk stadium van de artrose u zich bevindt. Het goede nieuws is dat bijna iedereen baat heeft bij behandelingen! De ernst van heupartrose wordt uitgedrukt in 4 gradaties, namelijk 1: licht, 2: matig, 3: ernstig, 4: zeer ernstig. Alleen de laatste groep, namelijk graad 4 mensen met zeer ernstige artrose, kan niet geholpen worden met manuele therapie.
Wat moet ik met deze klachten?
Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie en manuele therapie heilzaam zijn voor mensen met heupartrose. Patiënten met heupartrose ervaren na een reeks behandelingen minder pijn, stijfheid, functieverlies en een betere kwaliteit van leven.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat manuele therapie die alleen bestaat uit manipulaties/mobilisaties en rekoefeningen, betere resultaten geeft dan fysiotherapie die alleen uit oefentherapie bestaat. En dat als je manuele therapie combineert met fysiotherapie, je nog betere resultaten kunt verwachten.
Hoe ziet zo’n therapie eruit?
Tijdens de eerste sessie vindt een intake plaats. Aan de hand van een interview wordt een beeld geschetst van uw situatie. Vervolgens wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om de functie van de heup en de omliggende gewrichten te testen. De doelen zijn gesteld en de therapie kan beginnen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na een periode van 5 weken 81% van de behandelde mensen de therapie geslaagd vindt. Daarnaast ervaren patiënten ook minder pijn, betere heupfunctie en mobiliteit. Deze effecten hielden tot 29 weken aan in de onderzoeksgroep zonder aanvullende of onderhoudstherapie.
hoe ziet zo’n behandeling eruit?
Eerst is er een warming-up, waarbij we gebruik maken van apparaten. Vervolgens worden rektechnieken van vooraf geïdentificeerde verkorte spieren uitgerekt, gevolgd door een manipulatie in elke beperkte positie. Zo snel mogelijk wordt oefentherapie aan de behandeling toegevoegd. Dit versterkt de spieren en zorgt ervoor dat de verkregen behandelingseffecten langer aanhouden.
Waarom ervaar ik pijn?
Hoge intra-articulatiedruk, als gevolg van verkorting van het gewrichtskapsel bij artrose, is geassocieerd met pijnintensiteit (Robertsson 1995). Deze pathologische veranderingen leiden tot verminderde mobiliteit van het heupgewricht. Manuele therapie (manipulatie en strekken) is mede gebaseerd op het verbeteren van de elasticiteit van dit gewrichtskapsel en de omliggende spieren. Dit zou een toename van pijn en stijfheid veroorzaken, evenals verhoogde mobiliteit.
Bronnen: Hoeksma HL, Dekker J. Vergelijking van manuele therapie en oefentherapie bij artrose van de heup. een gerandomiseerd klinisch spoor. 2004. Arthurtis Theum. 15;51(5): 722-9